Hundgrind.com

Noggrant utvalda hundgrindar


Hur stor bör buren vara?

När det gäller att transportera hunden i en bur finns det regler som säger hur stor buren ska vara för att hunden ska åka bekvämt och säkert. Reglerna för burens storlek finns hos Jordbruksverket och säger att burens längd ska vara hundens längd från nos till sittben gånger 1,10. Burens höjd ska vara minst lika hög som hundens höjd när den står upp. Bredden ska vara så stor att hunden kan vända sig obehindrat.

Varför bör hunden åka i bur?

En hund som inte sitter i en bur när en olycka sker kan för det första kastas runt i bilen och skada både sig själv och andra passagerare. Om en olycka sker kan dessutom hunden springa iväg om den inte sitter säkert i en bil. En annan anledning till att använda hundgrind till bilen eller hundbur är att man slipper att hunden hoppar runt överallt i bilen under färd eller när man stannar. Många burar är också låsbara. Det betyder att man kan lämna bagageluckan helt öppen utan att riskera att någon tar hunden eller att de kan ta sig in i den övriga delen av bilen.

Vad kan buren användas till?

Även om hunden inte är med i bilen vid varje åktur finns det också andra saker som kan vara bra att ha buren till. Om man ska handla kan det till exempel vara praktiskt att ställa kassar eller mindre saker i hundburen för att förhindra att de välter. Om man har andra djur som då och då behöver transporteras kan buren användas också till dem. En bur kan också vara bra att ha om man ska frakta saker som inte bör flytta sig så mycket. Blommor och växter är till exempel smart att placera skyddat i buren. Ofta finns det också ett skyddande underlag eller en bricka i buren som samlar upp eventuellt skräp. Det är alltså mycket smart att transportera sådant som kan skräpa ner i buren.

Olika modeller av hundburar till bilen

Det finns flera olika modeller av burar till bilen. Några av dem är specialtillverkade för att fylla hela bagageutrymmet på vissa bilmodeller. Andra modeller är mindre och tar endast upp halva utrymmet eller kanske till och med mindre än så. Ibland går buren till och med att ställa på baksätet om bilen inte är en kombi eller om man behöver frakta andra saker i bagageutrymmet. Det finns också olika varianter av grindar som fästs innanför bagageluckan. Med dessa kan hunden röra sig fritt i hela bagageutrymmet. Om man har en stor hund är detta ofta den enda lösningen för att hunden ska kunna transporteras enligt Jordbruksverkets regler.